Forside

Til nettbutikken

Temafester - barn

Temafester - voksne
Halloween

Utdrikningslag

Bryllup

Baby Shower

Aktiviteter - barn

Aktiviteter - voksne

Brette servietter

Borddekking

Linker

 Leveringstider

sitater Sitater

Om temafest.no

 

Del denne siden med dine facebook-venner: Del

 

 

Klikk her for døgnåpen nettbutikk
med alt til festen.
Dekor, kostymer, parykker til både Halloween, bursdag og temafest!

 

 

 

 

 

 

 

copyright . Om du ønsker å bruke teksten så legg inn link tilbake til vår side eller nettbutikken.

Det finnes flere forklaringer på hvor dagens Halloween-tradisjonen kommer fra og sannsynligvis er den et resultat av ulike lands tradisjoner:

De dødes dager / Los Dias de los Muertos / The Days of the Dead, består av Hallows' Eve (Halloween 31 oktober), All Saint's Day (Allehelgensdag 1 nov) og All Soul's Day (Alle sjelers dag - 2 nov, eller 3.nov dersom 2.nov faller på en søndag)
Under de dødes dager skal familiene minnes de som har gått bort.
Mange tenner f.eks. lykter på gravstedet eller tenner lys i vinduet og dekker på til en ekstra person under middagen.
I tillegg har det altså utviklet seg en tradisjon for feiring av de døde via kostymefester og andre arrangement..

Tradisjonen med å banke på dører kan ha røtter fra England og Irland hvor det var vanlig med noe som ble kalt souling på Hallowmas (1.nov), der unger og fattige sang salmer for å hedre de døde og ble belønnet med kaker og mat.
At Hallowmas-tradisjonen har gamle røtter kan man f.eks. se i Shakespeares the Two Gentlemen of Verona (1593) der Speed anklager herren for å "klage som en tigger på Hallowmas".
Denne aktiviteten minner jo også om vår julebukk-tradisjon.

Tradisjonen med å kle seg i kostymer og masker kan stamme fra Keltisk tradisjon der man prøvde å etterligne onde ånder 31 oktober. Datoen markerte slutten på sommeren (ordet samhain betyr "sommerens slutt")
Samhain feires også som heksenes nyttår. Dette er dagen/natten da tid og eksistens er i kaos. Portene mellom den åndelige og jordiske verdenen er åpnere enn vanlig før alt gjenopprettes ved daggry 1 november.
I den keltiske tro hadde ofte guder og gudinner to ansikter, som den greske Janus, som voktet over fortiden og minnet om de døde med et øye og et øye på fremtiden. I Irland ble det sagt at irske helter kom ut av alveporten om natten men måtte være inne igjen til hanegal. Det ble derfor dekket på til flere under måltidene og ekstra stoler ble satt frem rundt bordet.

Kristendomen opprettet en ny høytid 1. november (allehelgensdag) der alle helgene skulle feires. Men folk fortsatte likevel å feire 31 oktober. Snart trodde man at djevelen, hekser og demoner kom ut 31. oktober for å ødelegge feiringene 1. november. 31. oktober var altså en natt for overtro og mysterier.

I Nord-Amerika har tradisjonen vært å gå trick-or-treating (som minner om souling) og denne tradisjonen har nå spredt seg over store deler av verden.
Til Norge kom den for fullt i år 2000. Hos oss kalles den å gå knask eller knep.


Annonse fra 12.oktober 1962



Trick or treat / Knask eller knep

Knask eller knep er blitt en tradisjon under Halloweenfeiringen også i Norge.
Det går ut på at ungen ekler seg opp i kostymer (gjerne nifse men ikke nødvendigvis), og ringer på dører i nabolaget for å be om godteri.

Om man får godteri er "knask" oppnådd. Får man ikke godteri er det enkelte som tyr til "knep" som ikke alltid er like hyggelige. Enkelte kan finne på å kaste egg o.l. på husene men heldigvis holder de fleste seg til enkle og mer uskyldige knep som f.eks. å banke på vinduet eller sprute vann fra vannpistol. Andre velger bare å gå videre til neste hus og lar de som ikke gir godteri være i fred.

I USA har trick or treat vært en tradisjon i lang tid, men også i Norge har man begynt å kjøpe inn godteri til utdeling dersom man har småunger i nabolaget.


Tilbake til hovedside for Halloweenfeiring - voksne
Tilbake til hovedside for Halloweenfeiring - barn
Leter du etter Halloween kostyme? Det finner du her i nettbutikken.











 



Webdesign: Temafest / Sissel
Innholdet på websidene er beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverksloven)